Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Shoot'em ups, where r u?


Πρόσφατα σύνδεσα το Dreamcast, έπαιξα Ikaruga και ξαφνικά άρχισα να αναρωτιέμαι: Shoot'em ups! Που εξαφανίστηκαν;

Τι εννοώ shoot'em ups
Τα shoot 'em up (επίσης γνωστά ως shmup) είναι ένα υπο-είδος των shooter games που με τη σειρά του είναι ένα είδος παιχνιδιού δράσης . Αυτά τα παιχνίδια συνήθως τα βλέπουμε από τη σκοπιά πάνω-κάτω ή αριστερά-δεξιά, και οι παίκτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν διάφορα όπλα για να αναλάβουν δράση από απόσταση. Ο παίκτης είναι συνήθως ένα όχημα υπό συνεχή επίθεση. Έτσι, ο στόχος του παίκτη είναι να πυροβολήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα οτιδήποτε κινείται ή που τον απειλεί. Σε ορισμένα παιχνίδια ο χαρακτήρας του παίκτη μπορεί να αντέξει κάποια βλάβη, σε άλλα όμως ένα μόνο χτύπημα μπορεί να τον οδηγήσει στην καταστροφή του.


Remember, remember the first shoot'em up ever...
Οι απαρχές του είδους προέρχονται από το Spacewar! , ένα από τα πολύ πρώτα παιχνίδια για υπολογιστή, που αναπτύχθηκε το 1961 και κυκλοφόρησε τελικά στις αίθουσες παιχνιδιών στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ωστόσο, ο Tomohiro Nishikado , δημιουργός του Space Invaders , θεωρείται γενικά ότι επινόησε το είδος. Το Space Invaders έκανε πρεμιέρα στην Ιαπωνία το 1978 και ήταν δημοφιλής τη δεκαετία του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, τα shoot'em ups έγιναν πολύ διάσημα και ξεκίνησε να δημιουργείται ενθουσιασμός στο κοινό, ειδικά στην Ιαπωνία.


The basics
Οι βασικές δεξιότητες που απαιτούνται στα shoot 'em ups είναι γρήγορες αντιδράσεις και απομνημόνευση της πατέντας επίθεσης του εχθρού γι'αυτό και αυτά τα παιχνίδια ανήκουν στα είδη παιχνιδιών με γρήγορους ρυθμούς. Σε ένα shoot 'em up, ο παίκτης συμμετέχει μόνος σε μια επίθεση, συχνά μέσα σε ένα διαστημικό σκάφος ή αεροσκάφος, εναντίον ενός μεγάλου αριθμού εχθρών αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις επιθέσεις τους. Συνήθως εμφανίζεται μεγάλος αριθμός εχθρών που μπορεί να συμπεριφερθεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο ανάλογα με τον τύπο τους, ή να επιτεθούν σε σχηματισμούς που ο παίκτης μπορεί να μάθει και να προβλέψει. Το βασικό gameplay τείνει να είναι απλό και πολλά παιχνίδια το αντισταθμίζουν αυτό με boss μάχες και μια ποικιλία από όπλα. Τα shoot 'em ups σπάνια έχουν ρεαλιστική φυσική. Οι χαρακτήρες μπορούν να αλλάξουν αμέσως κατεύθυνση χωρίς αδράνεια, και τα βλήματα κινούνται σε μια ευθεία γραμμή με σταθερή ταχύτητα. Ο χαρακτήρας του παίκτη μπορεί να συλλέξει ''power-ups", τα οποία μπορεί να προσφέρουν στο χαρακτήρα μεγαλύτερη προστασία, μια extra life ή ένα weapon upgrade. Διαφορετικά όπλα είναι συχνά κατάλληλα για διαφορετικούς εχθρούς, αλλά αυτά τα παιχνίδια σπάνια κοιτάνε το κομμάτι που αφορά τα πυρομαχικά. Ως εκ τούτου, οι παίκτες έχουν την τάση να πυροβολούν τα πάντα, ακόμα και χωρίς να υπάρχουν εχθροί στην οθόνη!



Μια μικρή αναφορά στα είδη
Τα shoot 'em ups κατηγοριοποιούνται από τα στοιχεία του σχεδιασμού, ιδιαίτερα της προοπτικής και της κίνησης του παίκτη. Τα fixed shooters (όπως το Space Invaders ) αποτελούνται από επίπεδα που το καθένα χωράει σε μία οθόνη. Η κίνηση του πρωταγωνιστή είναι σταθερή σε ένα ενιαίο άξονα κίνησης και οι εχθροί επιτίθενται σε μία μόνο κατεύθυνση (από την κορυφή της οθόνης προς τα κάτω). Αυτά τα παιχνίδια ονομάζονται επίσης και gallery shooters.

Άλλα είδη είναι τα Rail shooters, τα Tube shooters, τα Scrolling shooters, τα Multi-dimensional shooters, τα Bullet hell (τα οποία διαθέτουν άρρωστους αριθμούς εχθρικών βλημάτων), τα Cute 'em ups καθώς και τα Run 'n' gun.


Nostalgia describes a sentimentality for the past
Δυστυχώς από την εποχή που κυκλοφόρησαν τα PS3 και XBOX 360 αυτό το είδος παιχνιδιών έχει χάσει την αίγλη του αν και στην Ιαπωνία έχει ακόμη σταθερή πορεία. Κυκλοφόρησαν βέβαια κάποια games αλλά το 90% από αυτά μπορείτε να τα βρείτε είτε μέσω e-bay, Amazon κλπ είτε μέσω XBOX Live, Steam και PSN.

Αγαπημένα μου shoot'em up είναι τα εξής:

-Ikaruga

-G-Darius

-Zero Gunner 2

-R-Type Delta

-Μetal Slug 4

-Red Star

-Under Defeat

-GigaWing II

-Strikers 1945



First posted in Gameworld.gr on 17/8/2014 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου