Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Fanboy-ισμός: Έναρξη εχθροπραξιών;


O πόλεμος μεταξύ των τριών εταιρειών έχει ξεκινήσει για τα καλά. Θυμίζοντας έντονα προεκλογικούς αγώνες περασμένων ετών (και όχι μόνο), κάθε εταιρία βγαίνει στο βήμα και ανακοινώνει με ιδιαίτερη περηφάνια το πρόγραμμά της καθώς και τα προτερήματα του δικού της μηχανήματος. Έχοντας ως στόχο να κερδίσουν την ψήφο σας, οι τρεις εταιρείες υπόσχονται πολλά πράγματα, άλλα αληθινά και άλλα αληθινά υπό προϋποθέσεις. Στόχος του πολέμου που διεξάγεται η τόνωση του fanboy­ισμού των καταναλωτών και ο διαχωρισμός τους σε παρατάξεις, με μόνο σκοπό τη δημιουργία ισχυρών πυρήνων που θα στηρίξουν τα νέα μηχανήματα και θα διαδώσουν τα προτερήματά τους στους υπόλοιπους και στους υπόλοιπους, τους πιο διαλλακτικούς. Οι συνέπειες έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται φανερές. Μια βόλτα σε διάφορα gaming forum μπορεί να πείσει και τον πιο δύσπιστο, ότι η διαδικασία πώρωσης έχει ξεκινήσει και ότι οι παρατάξεις άρχισαν δειλά δειλά να σχηματίζονται. Αν και δε μπορώ να καταδικάσω τη (πάγια) τακτική των εταιρειών, αφού είναι λογικό γι’αυτές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να κερδίσουν το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, θα γκρινιάξω για εμάς τους καταναλωτές, που πολλές φορές πέφτουμε στη παγίδα τους και χωρίς ιδιαίτερη σκέψη αρχίζουμε να υποστηρίζουμε τα ανυποστήρικτα με μόνο στόχο να πείσουμε τους «αντίπαλους» ότι έχουμε δίκιο και ότι η τάδε εταιρεία είναι –εντελώς φυσικά εννοείται-­ η καλύτερη όλων.


Δε θα καταδικάσω αυτούς που το κάνουν, μιας και οι προτιμήσεις του καθενός είναι απολύτως σεβαστές και δέχομαι πλήρως το γεγονός ότι κάποιο καλύπτουν με αυτό τον τρόπο δικές τους ανασφάλειες –που σχετίζονται προφανώς με την επιλογή του μηχανήματος που έκαναν-­ και προβληματισμούς. Λάθος, αλλά πρέπει να το σεβαστώ. Όπως επίσης δε θα τους καταδικάσω για τον πολύ απλό λόγο ότι όλοι μας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, έχουμε εκδηλώσει αισθήματα fanboy­ισμού, είτε αυτά αφορούσαν κάποια κονσόλα, είτε αφορούσαν μια σειρά παιχνιδιών. Και αν το καλοσκεφτώ (κι εσείς επίσης), το φαινόμενο –ως ένα βαθμό τουλάχιστον­ είναι φυσιολογικό μιας και αποτελεί απόρροια των συναισθημάτων που βίωσε τη δεδομένη στιγμή ο εκάστοτε gamer(π.χ. παίζοντας κάποιο game).


Δύο πραγματάκια όμως. Η εκδήλωση fanboy­ισμού σε άκρατο βαθμό δημιουργεί συνέπειες που μπορούν να ταυτιστούν με τις αντίστοιχες ακραίων συμπεριφορών, μιας και δεν επιτρέπουν στο άτομο να σκεφτεί καθαρά και με τη λογική του να βιώσει την αλήθεια στην πιο απόλυτη μορφή της, αν φυσικά δεχτούμε ότι υπάρχει τέτοια μορφή. Παράλληλα ­και μάλλον έχετε βαρεθεί να το ακούτε και να το διαβάζετε­ ο fanboy­ισμός στερεί από το άτομο τη δυνατότητα να γευτεί εμπειρίες μόνο και μόνο επειδή αυτές υλοποιούνται σε «αντίπαλο» μηχάνημα από αυτό που υποστηρίζει. Ξεκάθαρα και στις δύο περιπτώσεις, χαμένο είναι το ίδιο άτομο.


Και αυτά σας τα γράφει κάποιος που έχει βιώσει προσωπικά και με έντονο τρόπο το εν λόγω στάδιο και παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, προσπαθεί ακόμα να διώξει από πάνω του τις συνέπειές του, στοχεύοντας σε μια πιο αντικειμενική άποψη. Η προσπάθεια, θέλω να πιστεύω, έχει ήδη στεφθεί με επιτυχία, μιας και η ενασχόλησή μου με το blog πρώτον απαγορεύει την εκδήλωση προσωπικών προτιμήσεων και δεύτερον, η υποχρέωση που νιώθω απέναντί σας για έγκυρη ενημέρωση είναι τόσο μεγάλη, που δεν αφήνει περιθώρια για προσωπικές εύνοιες και συμπάθειες. 


Το gaming είναι για όλους. Απλά χαρείτε το!

First posted in e-anazitisi.gr on 1/12/15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου