Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Dreamcast - Η πιο αδικοχαμένη κονσόλα


Το Dreamcast είναι μια κονσόλα που κυκλοφόρησε από την Sega το Νοέμβριο του 1998 στην Ιαπωνία και αργότερα το 1999 σε Ευρώπη και Αμερική. Ήταν η πρώτη εισαγωγή στην έκτη γενιά κονσολών, η οποία προηγήθηκε των αντιπάλων της, το Playstation 2, το Xbox και το GameCube.
Το Dreamcast ήταν η τελευταία home console της Sega μέχρι σήμερα. 

A little history...

Η Sega προσπάθησε να ξεκινήσει την κονσόλα σαν ένα δυναμικό comeback μετά από τη προηγούμενη προσπάθειά της, το Sega Saturn που δυστυχώς απέτυχε. Με μια ισχυρή εκστρατεία μάρκετινγκ και με μεταρρυθμίσεις των studio της για την ανάπτυξη νέου δημιουργικού περιεχομένου, το Dreamcast είχε εξαρχής πολύ επιτυχημένο launch και αρκετές πωλήσεις. Ωστόσο, όταν η Sony ανακοίνωσε το PlayStation 2, οι πωλήσεις του Dreamcast έπεσαν κατακόρυφα και αυτό πιστεύω πως οφείλεται σε μικρό ποσοστό στην αδυναμία της κονσόλας να αναπαράγει ταινίες. Ήταν η περίοδος που ξεκίνησε το νέο format (DVD) και το Playstation 2 -πέρα από κονσόλα- θα χρησίμευε και ως DVD player. Η Sega συνειδητοποίησε ότι δεν έχει τους οικονομικούς πόρους για να ανταγωνιστεί τη Sony με αποτέλεσμα η εταιρεία να διακόψει την διάθεση του Dreamcast στη Βόρεια Αμερική στις αρχές Μαρτίου του 2001 και στη συνέχεια αποφάσισε την απόσυρσή της από τη δημιουργία κονσολών και ταυτόχρονα την αναδιάρθρωσή της σαν third-party developer.
Η υποστήριξη του συστήματος συνεχίστηκε στην Ευρώπη και στην Αυστραλία μέχρι το τέλος του 2002, ενώ στην Ιαπωνία νέα παιχνίδια συνέχισαν να κυκλοφορούν.

Συνολικά 10,6 εκατομμύρια κονσόλες πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο. 


Παρά τη σύντομη διάρκεια της ζωής του, το Dreamcast ήταν ευρέως διαδεδομένο και χαρακτηρίστηκε από αρκετό κόσμο πως ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Κυκλοφόρησαν αρκετά και πολύ πρωτοποριακά και καινοτόμα παιχνίδια, όπως τα Crazy Taxi, Jet Set Radio και Shenmue, το πιο ακριβό παιχνίδι που κατασκεύασε ποτέ η Sega. Επίσης, η κονσόλα εισήγαγε πολλές αισθητικές καινοτομίες όσον αφορά το λογισμικό και το σχεδιασμό της που αργότερα ήταν παράδειγμα προς μίμηση. Ήταν η πρώτη κονσόλα παιχνιδιών που μπορούσε να παρέχει πλήρη καρέ (σε αντίθεση με μόνο interlaced) σε VGA λειτουργία με 640 X 480 και ήταν η πρώτη κονσόλα που περιλάμβανε ένα ενσωματωμένο modem και υποστήριξη Internet για online gaming!
Το Dreamcast χαίρει μεγάλης εκτίμησης και η επιρροή του μπορεί να φανεί σε μεγάλο βαθμό στο Xbox της Microsoft, όπου η Sega συνεργάστηκε με την εταιρεία πριν από την κυκλοφορία αλλά και κατά την ανάπτυξή του. Το 2009, το Dreamcast ήταν ταξινομημένο στο #8 στη λίστα των Top 25 video game consoles όλων των εποχών της IGN.

Dream on!!!
Τα τελευταία Dreamcast παιχνίδια που κυκλοφόρησαν από τη Sega Japan ήταν το 2007 με τα Trigger Heart Exelica και Karous, εννέα χρόνια μετά την κυκλοφορία της κονσόλας.

Το Dreamcast εξακολουθεί να υποστηρίζεται από μικρούς ανεξάρτητους προγραμματιστές. Χιλιάδες δωρεάν games και εφαρμογές ανοικτού κώδικα έχουν κυκλοφορήσει μετά το τέλος της παραγωγής του και μπορεί να τα βρει κανείς και στο www.isozone.com. Νέα εμπορικά παιχνίδια κυκλοφόρησαν (τώρα σε CD-ROM αντί GD-ROM και χωρίς την επίσημη άδεια της Sega), όπως τα Rush Rush Rally Racing και Last Hope.

Μέχρι σήμερα, η κονσόλα εξακολουθεί να υποστηρίζεται μέσω διαφόρων ανεξάρτητων MIL-CD κυκλοφοριών. Από το 2014, το Dreamcast εξακολουθεί να υποστηρίζεται μέσω μικρών ανεξάρτητων εκδοτών όπως η GOAT Store Publishing και η RedSpotGames.


Am I Still Dreaming?
Το Xbox έχει χαρακτηριστεί ως «πνευματικός διάδοχος» του Dreamcast καθώς σ'αυτό είδαμε συνέχειες παιχνιδιών συμπεριλαμβανομένων των Shenmue 2, Jet Set Radio Future, Crazy Taxi 3, The House Of The Dead 3, Sega GT 2002 και Project Gotham Racing (η πνευματική συνέχεια του Metropolis Street Racer). Επιπλέον, δημοφιλείς τίτλοι του Xbox όπως το Fable και το Ninja Gaiden ξεκίνησαν αρχικά σαν παιχνίδια που ήταν προγραμματισμένα για το Dreamcast. Ομοιότητες μεταξύ του Xbox 360 και του Dreamcast έχουν επίσης αναφερθεί.

Από το Νοέμβριο του 2007, το Dreamcast έχει 688 επίσημα παιχνίδια που είναι διαθέσιμα στη βιβλιοθήκη του ενώ ανεπίσημα παιχνίδια συνεχίζουν να κυκλοφορούν από ορισμένες εταιρείες. 

Πέρασα πολλές ώρες με αυτή τη κονσόλα και ομολογώ ότι ακόμα και τώρα ενοχλήθηκα που κατέληξαν έτσι τα πράγματα. Το μηχάνημα είχε πολλές δυνατότητες... Anyway, παρακάτω σας αναφέρω αγαπημένα μου games που τα παίζω ακόμα και σήμερα:

-Ikaruga

-Shenmue

-Spawn: In the Demon's Hand

-Marvel VS Capcom 2

-Dead or Alive 2

-Rez

-Soul Calibur

-The House of the Dead 2

-San Fransisco Rush 2049

-Fighting Vipers 2




First posted in Gameworld.gr on 10/7/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου