Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Θέλετε λοιπόν να δουλέψετε σε gaming site;


Υπάρχουν κάποιες εσφαλμένες ιδέες σχετικά με το τι κάνει ακριβώς κάποιος συντάκτης. Πέρα από το παιχνίδι, γίνεται και σοβαρή δουλειά. Οι παρακάτω υποδείξεις που σας δίνω αποτελούν μια αφετηρία για όσους από εσάς σκέφτονται να ασχοληθούν σοβαρά με τη δημοσιογραφία σε σχέση πάντα με τον χώρο των videogames. Και επειδή έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι όλοι όσοι διαβάζουν τα άρθρα του Omnibot (και όχι μόνο), έχουν μια συγκεκριμένη άποψη σχετικά με το τι συνεπάγεται η δουλειά ενός gaming συντάκτη, ας αρχίσω με το να αναφερθώ σε μερικούς μύθους, φήμες και ερωτήσεις που κάνετε συχνά σε μένα (και όχι μόνο).
Είμαι πολύ καλός gamer. Μπορώ να γίνω συντάκτης;


Όχι, δεν είναι τόσο απλό καθώς απαιτούνται πολλά περισσότερα από το να είσαι απλά ένας gamer. Η μεγαλύτερη πλάνη που αφορά στη δημοσιογραφία των videogames είναι ότι το μόνο που κάνει κάποιος είναι να παίζει games. Δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αυτό που καλείται να κάνει ένας συντάκτης είναι τόσο πραγματική δουλειά όσο και gaming, στο ίδιο ποσοστό μάλιστα. Μαζί με την ικανότητα (!) να παίζουν παιχνίδια, οι συντάκτες οφείλουν να είναι ικανοί να κάνουν μια περίληψή τους αλλά και να ασκήσουν κριτική σε αυτά, γεγονός που απαιτεί επιπρόσθετες αλλά και εντελώς διαφορετικές ικανότητες. Εννοείται πως πρέπει κάποιος να είναι καλός gamer ώστε να τελειώσει γρήγορα ένα παιχνίδι­ 3 μέρες περίπου για τα περισσότερα games και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για τα RPGs και τα adventures.

Ποιες είναι οι ικανότητες που χρειάζονται;



Το άλφα και το ωμέγα είναι η επικοινωνία. Καλή ορθογραφία, πλούσιο λεξιλόγιο, καλή γνώση της γλώσσας, γνώση της γραμματικής και πάνω από όλα ικανότητα στην επεξήγηση περίπλοκων ιδεών με απλά λόγια. Αν δεν έχετε την ικανότητα να μεταφέρετε τις σκέψεις σας με ένα καλά διατυπωμένο και ευχάριστο τρόπο, τότε αυτή δεν είναι δουλειά καριέρας για εσάς. Το να επικοινωνείτε με τους άλλους σημαίνει επίσης ότι δεν μπορείτε να είστε Slowbro ή Snorlax (δηλαδή τεμπέληδες…). Αυτό που κάνουν συχνά οι «μέτριοι» δημοσιογράφοι, είναι να περιγράφουν το πώς μπορεί να παίξει κάποιος ένα game, χωρίς όμως να αναφερθούν καθόλου στην όλη εμπειρία που τους αφήνει το συγκεκριμένο παιχνίδι. Αν είναι να γράψετε manual αφήστε αμέσως τον χώρο της δημοσιογραφίας. Η απόδοση δύσκολων όρων όπως αυτός του “gameplay” αποτελεί συνεχή πρόκληση στη δουλειά ενός άξιου συντάκτη. Η προσπάθειά του να φέρει σε πέρας τέτοιες προκλήσεις, αποτελεί το δημιουργικό στοιχείο στο γράψιμo του. Αν δεν διαθέτετε μια “πνοή” δημιουργικότητας, το review σας καταλήγει στο καλάθι των αχρήστων.


Άλλη ικανότητα που είναι απαραίτητη είναι η αντίληψη. Ένας καλός συντάκτης που σέβεται το review που κάνει, λαμβάνει υπόψη του όλα όσα είχε να του επιδείξει το παιχνίδι και μετά επιχειρεί να τα αναλύσει σε βάθος. Η κριτική είναι πολύ σημαντική επίσης. Αν ένα παιχνίδι είναι κακό, θα πρέπει να γίνει σαφές σε ποια σημεία είναι κακό. Αν είναι καλό, πρέπει να επισημάνει τα στοιχεία που το καθιστούν άξιο για να ασχοληθεί κάποιος μαζί του ή και να το αγοράσει.

Πώς μπορώ να πιάσω δουλειά στο site σας τώρα που γνωρίζω όλα αυτά;



Βοηθάει να γνωρίζετε αν το site που ενδιαφέρεστε ψάχνει να προσλάβει κάποιον συντάκτη. Πολλά είναι τα sites που έχουν κάποιο standard προσωπικό και έτσι δεν προσλαμβάνουν νέο αίμα πολύ συχνά. Θα πρέπει να μοχθήσετε και να ανεβείτε με την αξία σας γιατί όταν το site που σας ενδιαφέρει αποφασίσει να προσλάβει κάποιους νέους συντάκτες, αυτό που θέλει είναι άτομα με εμπειρία και όρεξη για δουλειά. 

Μα πώς θα προσληφθώ αν δεν έχω εμπειρία την οποία δεν μπορώ να αποκτήσω αν δεν με προσλάβουν πρώτα;



To σημείο από το οποίο θα αρχίσετε εξαρτάται από το τι κάνετε και πού βρίσκεστε αυτή τη στιγμή. Υπάρχει πάντα κάτι που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε και να φτάσετε εκεί που θέλετε. Αν είστε μαθητής, δώστε έμφαση στα βασικά της Ελληνικής γλώσσας. Η καλή γνώση της Αγγλικής είναι κι αυτή σπουδαίο προσόν. Πείτε στους καθηγητές σας ότι σας ενδιαφέρει η δημοσιογραφία ως χόμπι ή δουλειά καριέρας (ή και τα δύο), και ακούστε τη συμβουλή τους. Είμαι σίγουρος ότι θα σας πουν το εξής: λεξιλόγιο, αναγνωστική αντίληψη, να συγκεντρώνετε και να ελέγχετε τα στοιχεία σας και να συνεργάζεστε με άλλους συντάκτες. Αν σπουδάζετε, επικεντρώστε το ενδιαφέρον σας σε όσα ανέφερα παραπάνω. Ακόμη, καλό είναι να διαβάζετε προσεκτικά τα προσόντα που απαιτούνται για τη δουλειά, κάτι που θα σας φανεί χρήσιμο και για άλλες δουλειές στο μέλλον.

Παίρνετε δωρεάν promos αν είστε reviewers;


Μερικές φορές ισχύει αυτό. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι εταιρείες software παρέχουν τακτικά σε μεγάλα sites του χώρου διάφορα δείγματα. Η games library αυτών των sites είναι γεμάτη με τελικές εκδόσεις τίτλων τις οποίες ελέγχουν όταν γράφουν και tips, συγκρίνουν τα sequels με τα original ή απλά για happy gaming. Όταν ωστόσο το site λαμβάνει μια promo έκδοση ενός παιχνιδιού, ο τίτλος αυτός γίνεται αυτόματα ιδιοκτησία του site. Στο τέλος της ημέρας, αν θέλουν να αποκτήσουν έναν τίτλο, πηγαίνουν στο πλησιέστερο κατάστημα και το αγοράζουν όπως και εμείς.

Δηλαδή θα παίζω όλη μέρα videogames επί πληρωμή; Και πόσο πληρώνεστε; Αξίζει;


Είστε αδιάκριτοι. Αλλά η αλήθεια είναι ότι πλέον έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα στη χώρα μας, είναι απλά ένα extra εισόδημα. Μη περιμένετε να δείτε συντάκτες να κυκλοφορούν με Lamborghini στην Αθήνα. Είναι μια cool δουλειά που μπορεί να βρει ένας gamer και αξίζει τη προσπάθεια. Όλοι μας θα θέλαμε να είχαμε στη διάθεσή μας περισσότερο χρόνο για gaming, χωρίς τη πίεση του χρόνου που συνεπάγονται οι ημερομηνίες παράδοσης της εργασίας μας και οι οποίες καθορίζονται από τον αρχισυντάκτη του site.



ΚΑΝΟΝΑΣ: Ποτέ μη κάνετε το λάθος να μεταφράζετε κείμενα από άλλα site. Να έχετε πάντα τη δική σας άποψη!

 First posted in e-anazitisi.gr on 19/11/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου