Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

WipeOut Pure



Αναμφίβολα ένας από τους καλύτερους τίτλους για το PSP ήταν το WipeOut Pure. Ένας τίτλος που έχει ταυτιστεί ίσως περισσότερο από κάθε άλλο με το PlayStation brand, αφού αποτέλεσε έναν από τους πρώτους lifestyle τίτλους, μια σαφής ένδειξη των καινούργιων στοιχείων που θα έφερνε η νέα τότε κονσόλα στο gaming και του κοινού στο οποίο στόχευε.



Το WipeOut Pure εντυπωσιάζει στο ντεμπούτο του στη φορητή κονσόλα της Sony, αρχικά λόγω της εκπληκτικής δουλειάς στο τεχνικό τομέα. Ο σχεδιασμός των tracks και του περιβάλλοντος γενικότερα ακολουθεί μια ανανεωμένη, αλλά ταυτόχρονα οικεία έκδοση της κλασσικής αισθητικής που έχει καθιερώσει η σειρά, η οποία αποδίδει καλύτερα από κάθε άλλη φορά το future character του franchise. Υποθαλάσσια τούνελ, μινιμαλιστικές πίστες και περάσματα μέσα από σύννεφα δημιουργούν εκπληκτική ατμόσφαιρα. Σε συνδυασμό με το τυπικό για τη σειρά techno/trance/electro soundtrack που απαρτίζεται από γνωστά κομμάτια γνωστών καλλιτεχνών της προαναφερθείσας μουσικής σκηνής, κάνει την όλη παρουσίαση άκρως ενδιαφέρουσα.

Ο χειρισμός είναι αυτός που έχει υποστεί τις περισσότερες αλλαγές λόγω της φύσεως του PSP. Η μη πρακτική υλοποίηση του αναλογικού μοχλού, ανάγκασε τους devs να επικεντρωθούν γύρω από μια ψηφιακή λογική. Η ανάγκη διενέργειας απότομων χειρισμών οδήγησε σε σχετική μείωση της ταχύτητας που κάνουν το τίτλο να δείχνει πιο αργός στα πρώτα τουλάχιστον από τα 5 διαθέσιμα classes (σε σχέση με τους προηγούμενους τίτλους της σειράς) ενώ πλέον μπορείτε να ρυθμίσετε τη κλίση του σκάφους σας σε πολύ μικρότερο βαθμό.


Οι αλλαγές όμως δεν σταματούν εδώ. Η ισορροπία όσον αφορά τις μάχες και το racing στοιχείο κλίνει προς το δεύτερο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι παραμελούνται. Αντιθέτως, η αποτελεσματικότητά τους, η flawless υλοποίηση των οπτικών εφέ που συνοδεύουν τη χρήση τους και η εξαιρετικά σημαντική δυνατότητα απορρόφησής τους ώστε να μετατραπούν σε ενέργεια για το σκάφος σας σημαίνουν ότι θα χρησιμοποιήσετε αρκετά συχνά τη νέα μανούβρα sidestepping. Αυτή σας επιτρέπει να κινηθείτε απότομα στο πλάι χωρίς να χάσετε ταχύτητα, είτε για να περάσετε τη τελευταία στιγμή πάνω από weapon hub είτε για να αποφύγετε κάποια ρουκέτα. Τέλος, κατά τη προσγείωση από κάποιο τεράστιο άλμα μπορείτε με μια γρήγορη κίνηση του joystick ή του σταυρού κατεύθυνσης να κάνετε barell-roll, το οποίο εντυπωσιάζει και προσδίδει extra επιτάχυνση κατά τη προσγείωση. Αυτό σας κάνει να ανυπομονείτε για όλο και περισσότερα άλματα από ό,τι συνήθως.


Συνυπολογίζοντας τον επαρκή αριθμό tracks και modes αλλά και τη δυνατότητα να κάνετε download πίστες, ολόκληρα modes και σκάφη (πρωτόγνωρο τότε για φορητό σύστημα!) το WipeOut Pure είναι παραπάνω από πλήρες. Αν και θα μπορούσε να περιλαμβάνεται online multiplayer mode, η δυνατότητα αντιμετώπισης άλλων 7 παικτών μέσω Wi-Fi LAN δεν απογοητεύει ενώ η έλλειψη save ανάμεσα στα Tournaments αντισταθμίζεται από το suspend mode του PSP.



Είναι σπάνιο ένα racing franchise να συνδυάζει άψογα τη τεχνική με την αισθητική με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελεί system seller της εκάστοτε κονσόλας. Ειδικά όταν παρουσιάζεται τόσο πλήρης σε μια φορητή κονσόλα που φημίζεται εξίσου για την αισθητική της, το αποτέλεσμα αξίζει τη προσοχή σας αλλά και τη προσοχή των γύρω σας.



First posted in Gameworld.gr on 10/2/2016

To Wipeout Pure αναπτύχθηκε από τη Sony Studio Liverpoool και κυκλοφόρησε από τη SCE σαν launch τίτλος για το PSP στις 1/9/2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου