Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Doom 3 BFG Edition


To Doom 3 BFG Edition αποτελεί ένα παράδοξο. Από τη μια μεριά έχουμε ακριβώς το ίδιο παιχνίδι που απολαύσαμε παλαιότερα στα PC και στο Xbox με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά. Από την άλλη όμως, όποιος δεν έχει παίξει το Doom 3 και το expansion Resurrection of Evil, θα απολαύσει ένα τίτλο με απίστευτα δραματικά lighting effects, πολύ ωραία γραφικά που άντεξαν στο χρόνο καθώς και την αίσθηση του τρόμου που καραδοκεί σε κάθε γωνία από τα τέρατα που ξεπετάγονται μέσα από το σκοτάδι.





Η ΒFG Edition περιλαμβάνει τα Doom, Doom II, Doom 3 καθώς και το expansion Resurrection of Evil μαζί με ένα bonus, τη Lost Mission.

Δε χρειάζεται να πω πολλά για τους 2 πρώτους τίτλους. Αν δε ζούσατε σε κάποια ξεχασμένη σπηλιά στον πλανήτη Άρη, είμαι σίγουρος ότι τους γνωρίζετε. Μεταφέρθηκαν αυτούσιοι και ουσιαστικά εξολοθρεύετε τέρατα με 9 διαφορετικά όπλα, λύνετε απλούς γρίφους και απολαμβάνετε το χάος που προκαλείτε. Είναι ουσιαστικά ίδιοι με την απλή διαφορά ότι έχουν άλλα επίπεδα.





Όσον αφορά το Doom 3 τώρα, είναι το αυθεντικό καθαρόαιμο shooter που λατρέψαμε.
Τα γραφικά τηρούν στο έπακρο τις δυνατότητες της κονσόλας και ενώ δεν είναι remastered, τη δουλειά τους τη κάνουν. Το αποτέλεσμα σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιητικό. Επιπλέον, εκτοξεύει την όλη εμπειρία σε άλλο επίπεδο και συντελεί τα μέγιστα στη δημιουργία της ατμόσφαιρας. Δυστυχώς όταν υπάρχει πολύ δράση στην οθόνη, το frame-rate πέφτει, πράγμα απαράδεκτο μιας και ο τίτλος επανακυκλοφορεί σε συλλογή.





Το gameplay δεν είναι επαναστατικό και σε σχέση με άλλα games που κυκλοφόρησαν εκείνη τη περίοδο είχε λίγο μειονεκτική θέση. Αλλά υπάρχει η ατμόσφαιρα, μια ατμόσφαιρα που θα σας κάνει να πετάγεστε κάθε φορά που εμφανίζεται εχθρός. Δεν έχει ρυθμούς όπως έχετε συνηθίσει σε άλλα FPS, αλλά κινείται σε survival horror μονοπάτια όπως το Resident Evil. Αυτό που δεν μου άρεσε βέβαια, σε σχέση πάντα με τον αρχικό τίτλο στο PC, είναι ότι δεν υπάρχει η εναλλασσόμενη χρήση του φακού με αυτή του εκάστοτε όπλου. Τώρα ο φακός βρίσκεται πάνω στο όπλο σας. Ναι μεν το παιχνίδι είναι νέο port όχι μόνο για PC, αλλά και για κονσόλες, απλώς πιστεύω ότι έχασε πόντους εδώ καθώς με αυτό το τρόπο πήγαινε τις αισθήσεις στα όριά τους. Όπως και να’χει, ένα είναι σίγουρο. Θα τρομάξετε!





Η άρτια ενσάρκωση του ήχου συντελεί στη δημιουργία ατμόσφαιρας. Από τα εφέ ως τη μουσική, το όλο σύνολο είναι τέτοιο που για να το απολαύσετε στο έπακρο θα χρειαστείτε ένα καλό ηχοσύστημα.

Όσον αφορά το σενάριο, απλά λειτουργικά πράγματα. Ανοίξανε οι πύλες της κολάσεως από ένα τρελό επιστήμονα και πρέπει να τις κλείσετε. Έχει γίνει μια αξιόλογη προσπάθεια για να προαχθεί η ιστορία μέσω των PDA που βρίσκετε στη πορεία σας, αλλά δεν είναι και κανένα οσκαρικό αριστούργημα.





Το ΑΙ λειτουργεί άψογα, η δυσκολία είναι λίγο πιο πάνω από τη μέση, όλα τα όπλα είναι εκεί και κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και ο χειρισμός είναι ο κλασικός του είδους. Βέβαια, όσον αφορά την επιλογή των όπλων υπάρχει ένα θέμα καθώς δεν υπάρχει quick-select αλλά τελοσπάντων…

Tο πακέτο του Doom 3: BFG Edition θα ικανοποιήσει παλιούς και νέους παίκτες. Δεν είναι τέλειο αλλά είναι μια συλλογή που περιλαμβάνει games που κάνουν αυτό που πρέπει. Bία, συναισθήματα τρόμου και διασκέδαση προσφέρονται με απόλυτα γενναιόδωρο τρόπο.


First posted in Gameworld.gr on 16/4/2015

To Doom 3: BFG Edition αναπτύχθηκε από την id Software και κυκλοφόρησε από τη Bethesda Softworks στις 19 Οκτωβρίου 2012 για Microsoft Windows, PlayStation 3 και Xbox 360. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου