Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Cold Fear


Το Cold Fear διεκδικεί τα πρωτεία μεταφοράς της αίσθησης της ναυτίας στην ψηφιακή πραγματικότητα, απεικονίζοντας με αριστουργηματική ακρίβεια  πώς στριφογυρίζει ένα ολόκληρο πλοίο μέσα στη δίνη ενός τυφώνα.

Η εταιρεία που ανέλαβε την ανάπτυξή του είναι η γαλλική Darkworks, υπεύθυνη για το Alone in the Dark. Αν και η όλη πλοκή του τίτλου περιστρέφεται γύρω από την περιπέτεια ενός πληρώματος πλοίου στην ανοιχτή θάλασσα, τα γαλλόπουλα έκαναν εξαιρετική δουλειά.

Περιττό να σας αναφέρω πως με την όλη αναταραχή και το τρελό κούνημα του πλοίου, το σημάδι σας αχρηστεύεται σε σημείο που δεν καταλαβαίνετε τι είναι αυτό που θέλετε να σκοτώσετε. Υποβρύχια ζόμπι; Βρυκολακοσουπιές; Όπως και να τα πείτε, είναι σίγουρο ότι κάτι κακό κρύβεται στα containers  που βρίσκονται στα αμπάρια του πλοίου. Τα εφέ είναι καταπληκτικά καθώς η βροχή είναι καταρρακτώδης και τα τεράστια κύματα που κοπανάνε χωρίς έλεος  τα πλευρά του πλοίου είναι άκρως ρεαλιστικά. Θυμίζει λίγο την κλασσική σκηνή του MGS2, αλλά με περισσότερα νεκρά ψάρια.


Η κεντρική ιδέα του Cold Fear είναι η σύνθεση των survival-horror στοιχείων με τη δράση σε εναλλασσόμενα περιβάλλοντα. Υπάρχουν κάποιοι παραλληλισμοί με το SOS: Final Escape, ένα τίτλο όπου σεισμοί κατέστρεφαν τα πάντα γύρω από το χαρακτήρα, με κατολισθήσεις και διαδρόμους που πλημμύριζαν στο λεπτό.

Το απρόβλεπτο περιβάλλον αναγκάζει το παίκτη να σκεφτεί ανορθόδοξα και έτσι η πορεία του γίνεται μη γραμμική. Πολλά στοιχεία του περιβάλλοντος μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους, όπως τα κιβώτια και οι ηλεκτρικοί μετασχηματιστές.


Το Cold Fear και τα σκηνικά του (ένα πλοίο που κλυδωνίζεται στην κυματώδη θάλασσα) δεν θα σας προκαλέσουν ναυτία. Όπως και να 'χει, μια αναγούλα θα τη νιώσετε ποδοπατώντας αποσυντεθειμένα ζόμπι και προσπαθώντας να ξεφύγετε από μεταλλαγμένα αραχνοκαβούρια που βγάζουν διαπεραστικές στριγκλιές!

Η λέξη "ανησυχητική" είναι πιθανότατα η καταλληλότερη για να περιγράψει κανείς την εισαγωγή σας στο ίδιο το Cold Fear. Αν και τα στοιχεία του τρόμου δεν έρχονται στην επιφάνεια παρά λίγα λεπτά αργότερα, θα νιώσετε αμέσως ανήσυχα καθώς μπαίνετε φαινομενικά σε ένα εγκαταλελειμμένο πλοίο, με στόχο να ανακαλύψετε που στο καλό βρίσκονται οι επιβάτες. Είναι μοναχικά και απόκοσμα, και, αν και υποτίθεται ότι το πλοίο είναι άδειο (spoiler: δεν είναι), νιώθετε ευγνωμοσύνη που είστε οπλισμένοι ένα πιστόλι με laser διόπτρα και ένα αξιόπιστο φακό. Πέρα από αυτά τα "εργαλεία" η μοναδική σας συντροφιά αρχικά είναι ο απόκοσμος ήχος του ανέμου που μαστιγώνει το πλοίο.


Τα εφέ του καιρού είναι εντυπωσιακά. Όταν βρίσκεστε στα έξαλα του σκάφους, η ευθεία σκόπευση είναι αδύνατη εξαιτίας του σκαμπανεβάσματος του πλοίου, αλλά μπορείτε να πιαστείτε από μια κοντινή κουπαστή για να εξασφαλίσετε περισσότερη σταθερότητα. Ένας μετρητής fatigue -πέρα από τη health bar- σας επιτρέπει να τρέξετε γρήγορα για σύντομα χρονικά διαστήματα, πρέπει όμως να προσέχετε να μην κινείστε πολύ γρήγορα, διαφορετικά κινδυνεύετε να γλιστρήσετε στο ολισθηρό κατάστρωμα και να κάνετε τσουλήθρα προς τον πάτο του Ποσειδώνα.


"Είναι ωραία η θάλασσα, γιατί κινείται πάντα" αλλά κουνάει το γ@μημ@νο πλοίο σταθερά και σύντομα γίνεται ξεκάθαρο ότι χρειάζεται να εγκλιματιστείτε στις συνθήκες προκειμένου να μπορέσετε να εξερευνήσετε το έρημο φαλαινοθηρικό.


Υπάρχουν όμως πολλά περισσότερα από νεκροζώντανους ναύτες και δριμείες καιρικές συνθήκες. Αυτό που πραγματικά θα σας εντυπωσιάσει είναι ο τρόπος με τον οποίο το Cold Fear συνδυάζει όλα αυτά για να σας χαρίσει μια έντονη ατμόσφαιρα. Κατά τη διάρκεια της περιήγησής σας στο πλοίο θα δυσκολευτείτε αρκετά για να καταλάβετε που τελειώνουν οι κηλίδες αίματος και που ξεκινούν οι λεκέδες της σκουριάς-  κάτι που σας κρατά σίγουρα σε αγωνία καθώς βρίσκεστε σε αναμονή για το τι απόκοσμο πλάσμα σας περιμένει στη γωνία ή κρέμεται από πάνω σας.

Διαθέτει καταπληκτικές σκηνοθετημένες σκηνές δράσης και έχει υπέροχη εμφάνιση με λεπτομερή γραφικά που είναι σχεδόν ισάξια με αυτά των Resident Evil. Η κάμερα περιστασιακά μπερδεύει συνδυάζοντας σταθερές γωνίες με προοπτική όπως το RE4 αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι καταστροφικό. Η πλοκή φτάνει σίγουρα τα όρια του εξωφρενικού αλλά τέτοια πράγματα δεν έχουν πολύ σημασία όταν ο κορμός είναι σχεδόν άρτιος.

Αν αξίζει με ρωτάτε. Η Ubisoft κατάφερε να προετοιμάσει ακραίες καταστάσεις στους ανοιχτούς ωκεανούς με το Cold Fear. Ετοιμαστείτε για μεγάλες (retro) ανατριχίλες!


To Cold Fear αναπτύχθηκε από τη Darkworks και κυκλοφόρησε το 2005 από τη Ubisoft για PlayStation 2, Xbox και PC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου