Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Ratchet & Clank



Το νέο Ratchet & Clank κυκλοφορεί ήδη για το PlayStation 4 και η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους. Οπότε, τι καλύτερο από μια αναδρομή στο θρυλικό ντεμπούτο της σειράς που έκανε θραύση στο PlayStation 2;

Από όποια πλευρά κι αν το δείτε, το Ratchet & Clank πέρα από ένα υπέροχο videogame, καταφέρνει και ξεφεύγει από τα λάθη που έχουν άλλα σύγχρονα platform games. O τίτλος που αναπτύχθηκε από τη θρυλική Insomniac Games μας μεταφέρει σε μια φανταστική, εθιστική και άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία την οποία προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους.


Ο Ratchet είναι ένας εξωγήινος (κάτι σαν αιλουροειδές) o οποίος είναι ξετρελαμένος με τη τεχνολογία. Την ώρα που φτιάχνει το διαστημόπλοιο του, σκάει από τον ουρανό ένα μικρό ρομποτάκι, ο Clank. O Clank περιγράφει με τραγικό τρόπο τι συμβαίνει στο κόσμο με αποτέλεσμα να πηδήξει στη πλάτη του Ratchet και στη συνέχεια ξεκινούν μαζί μια περιπέτεια όπου πρέπει να σώσουν το κόσμο από ένα διαβολικό κακό επιχειρηματία, τον Drek, ο οποίος θέλει να κατακτήσει το κόσμο για να βάλει σε εφαρμογή τα απαίσια σχέδιά του. Ο Ratchet και ο Clank είναι ένα περίεργο δίδυμο και σίγουρα θα σας κεντρίσει τη προσοχή, ειδικά στα cut-scenes. O τίτλος γενικά διαθέτει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα από την αρχή μέχρι το τέλος του, με εντυπωσιακούς χαρακτήρες και ένα καλογραμμένο σενάριο.




Κάθε level στο Ratchet & Clank είναι ουσιαστικά ένας πλανήτης. Ξεκινάτε χωρίς να ξέρετε ούτε καν που θα καταλήξετε μετά. Ενώ η δομή του τίτλου κυμαίνεται όπως άλλα κλασσικά platformers, ο πυρήνας του βασίζεται περισσότερο στις μάχες παρά στα άλματα. Το στάνταρντ όπλο σας είναι ένα τεράστιο γαλλικό κλειδί –πλέον σήμα κατατεθέν της σειράς- με το οποίο χτυπάτε τους αντιπάλους σας, ανοίγετε πόρτες και μηχανισμούς και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σαν μπούμερανγκ. Επιπλέον, ξεκινάτε και με ένα projectile όπλο και στη συνέχεια αγοράζετε ή και βρίσκετε άλλα άκρως εντυπωσιακά και επικίνδυνα όπλα. Με αυτό το τρόπο, οι developers σας αφήνουν να επιλέξετε το κατάλληλο όπλο για τους κατάλληλους εχθρούς με άμεσο αποτέλεσμα μια ευχάριστη ποικιλία στο gameplay. Όλοι οι εχθροί όταν καταστρέφονται αφήνουν πίσω τους nuts ‘n’ bolts τα οποία τα συλλέγετε για να αγοράσετε διάφορα καλούδια όπως όπλα και πυρομαχικά.


Πέρα από τα όπλα, ο τίτλος διαθέτει και μια ποικιλία από upgrades και gadgets τα οποία θα χρειαστείτε για να λύσετε κάποιους γρίφους. Το swing shot είναι μάλλον το καλύτερο για εμένα καθώς σας αφήνει να πετάγεστε από δω κι από κει γρήγορα ή να μετακινήστε απευθείας από ένα σημείο σε άλλο.

Τα επίπεδα είναι τεράστια, οι λεπτομέρειες απίστευτες και πραγματικά, ακόμα και με πολλούς εχθρούς στην οθόνη, τα frames ήταν σταθερά στα 60 fps! Το soundtrack δένει απίστευτα με τον οπτικό τομέα και οι φωνές των χαρακτήρων είναι απίστευτες! Δεν μπορώ να πιστέψω ακόμα και σήμερα το απίστευτο lip-sync. Τρομερή δουλειά. Όσον αφορά την εκτέλεση των κινήσεων, όλα εκτελούνται απλά και εύκολα. Η κάμερα που και που κάνει τα δικά της, παρόλο που έχετε εσείς τον έλεγχό της, χωρίς όμως να καταντάει εκνευριστική. 


Κάθε level έχει διάφορα objectives, τα οποία μπορείτε να ξεκινήσετε από την αρχική σας θέση. Τα levels είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο που δε θα χρειαστεί σχεδόν ποτέ να κάνετε πισωγυρίσματα από σημεία που έχετε ήδη προσπεράσει. Αρκετά μονοπάτια στο τέλος τους σας επιστρέφουν στην εκκίνηση, ενώ άλλα καταλήγουν σε teleporters ή κάποιου άλλου είδους λύση (ταξί, καλώδια) τα οποία σας επιστρέφουν κι αυτά εκεί. Έξυπνη και αποτελεσματική αυτή η κίνηση καθώς κάνει τη ροή του τίτλου καθόλου κουραστική. 

Γενικά, το Ratchet & Clank δεν είναι δύσκολο, αρχικά τουλάχιστον. Ξεκινάει εύκολα, και θα προχωρήσετε αρκετά χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Στη συνέχεια όμως, η δυσκολία αρχίζει να ανεβαίνει αλλά ποτέ δε φτάνει σε σημείο που να σας αδικεί το ίδιο το παιχνίδι. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρω ότι η διάρκειά του ξεπερνάει τις προσδοκίες που πιθανόν να είχατε από games αυτού του είδους. Είναι τεράστιο και δε με κούρασε καθόλου. Το λάτρεψα! Σας πετάει διάφορα από εδώ κι από κει, κάνοντας την αναμονή της τελικής αναμέτρησης ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.



Αν και το Spyro the dragon δεν μου άρεσε ποτέ, η Insomniac με κέρδισε με αυτό το πραγματικό διαμάντι για το PlayStation 2. Όποιος ψάχνει για ένα platformer με διάρκεια, θα περάσει τέλεια με αυτό το τίτλο. Το προτείνω ακόμα και σε fans των 3rd-person shooters καθώς έχει αρκετή δράση με όπλα. Στη τελική, το Ratchet & Clank είναι ένα φανταστικό platformer και το θεωρώ, όχι μόνο εγώ αλλά και αρκετοί κριτικοί του χώρου, ως ένα από τα καλύτερα videogames για το PlayStation 2! 
Μη το χάσετε!


To Ratchet & Clank αναπτύχθηκε από την Insomniac Games και κυκλοφόρησε από τη Sony Computer Entertainment για το PlayStation 2 στις 8/11/2002.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου