Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Cyber θάψιμο από online κράχτες


Αφορμή γι’αυτό το blog ήταν ένα περιστατικό που μου συνέβη πρόσφατα όπου είχα μια έντονη κριτική από έναν άγνωστο και ενοχλήθηκα αρκετά. Για να λέμε την αλήθεια, το διαδίκτυο είναι πλέον το μέρος όπου κάποιος κάνει παράπονα για όλους και για όλα οπότε καιρός ήταν να γράψω τουλάχιστον κάτι σχετικό με αυτό. Είχα αναφερθεί και παλαιότερα αλλά ας το αναλύσω λίγο καλύτερα.

Η γενιά των online gaming critics ξεκίνησε προφανώς όχι από τα videogames αλλά από το internet. Ναι, μια από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις που διευκόλυνε αρκετά τη ζωή μας είναι η πηγή του κακού (!) –εντάξει υπερβάλλω αλλά έχει μια δόση αλήθειας όμως. Η δυνατότητα του καθένα μας να εκφέρει άποψη δημόσια χάρη σε αυτό ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Αλλά ξαναλέω, ο καθένας μας. Ο οποιοσδήποτε. Και συνήθως καταλήγουμε σε μια άποψη με επιχειρήματα και 3.000 από κάτω που λένε τα εσώψυχά τους χωρίς να γνωρίζουν καν το αντικείμενο ή περί τίνος πρόκειται αυτό που σχολιάζουν. Είτε πρόκειται για review (όπως έτυχε σε μένα) είτε για παρουσίαση κάποιου ρεπορτάζ, είτε ακόμη και για το πιο απλό πράγμα που μπορεί να δει κανείς στο web. Φίλη του Omnibot έκανε ένα ρεπορτάζ και αμέσως είδα σχόλια του τύπου “τη κοπέλα γιατί τη βάλατε, δε ξέρει” κτλ. Όλοι από κάπου ξεκινάνε και κάτι τέτοιες συμπεριφορές “cyber bullying” πιστεύω πως επηρεάζουν κάποιους ανθρώπους στα πρώτα τους βήματα.

Μετά από αρκετά χρόνια και άπειρες ώρες ενασχόλησης με τον οnline κόσμο, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων δεν είναι η κριτική, αλλά το θάψιμο! Θάβουν τους πάντες και τα πάντα! Προτιμάνε να κράζουν κάτι παρά να πουν την άποψή τους για κάτι το οποίο τυχαίνει να είναι συνήθως αξιόλογο. Και αναρωτιέμαι, γιατί σπαταλούν τόση ώρα και ασχολούνται με κάτι που κράζουν αντί να ασχοληθούν με κάτι που τους αρέσει; Ελευθερία λόγου έχουμε, δε λέω, αλλά γιατί πρέπει ακόμα και αν δεν τους αρέσει να το κράζουν τόσο άσχημα; Δε γίνεται να είναι πολιτισμένοι; Αμφιβάλλω αν θα είχαν το θάρρος να πουν οτιδήποτε μπροστά σε αυτόν που έγραψε το οποιοδήποτε άρθρο, blog κτλ γιατί όλοι βασίζονται στο γεγονός ότι είναι κάπως πιο απρόσωπο το internet. Δεν υπάρχει όμως λόγος να συμπεριφέρεστε σαν @#%$#!

Για παράδειγμα, αν δεν σας αρέσει ένα videogame, δεν υπάρχει λόγος να γράψετε ότι ο συγκεκριμένος τίτλος είναι χάλια. Μπορείτε απλά να γράψετε ότι προσωπικά δε σας άρεσε, ή ότι το συγκεκριμένο είδος games δεν σας εκφράζει. Και αυτό το λέω γιατί στη τελική είναι η άποψή σας! Παλαιότερα, βασιζόμασταν στα περιοδικά του χώρου και χάρη σε αυτά μαθαίναμε ποιοι τίτλοι άξιζαν τις δραχμές μας (ναι, είμαι τόσο μεγάλος οκ;). Αυτές οι εποχές όμως μας αποχαιρέτησαν καλώς ή κακώς, και τα περιοδικά του χώρου εξαφανίστηκαν καθώς πλέον η εποχή της πληροφορίας έχει εδραιωθεί χάρη στο κυβερνοχώρο. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όποιος γράφει το οτιδήποτε σημαίνει ταυτόχρονα ότι είναι και το σωστό. 

Είναι απλά άποψη. 


Πολλοί έθαψαν το Duke Nukem Forever για τα τεράστια loading times, τα bugs και δε ξέρω και εγώ τι άλλο. Εγώ όμως το απόλαυσα γιατί μου θύμισε το Duke Nukem 3D. Άρα, ποιον θα ακούσετε;

Τον εαυτό σας. 

Και κυρίως, θα πείτε την άποψή σας εφόσον έχετε παίξει το παιχνίδι, και όχι βλέποντας ένα video ή διαβάζοντας άλλο review.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου