Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Captain Tsubasa Vol. II: Super Striker


O Tsubasa και οι φίλοι του επέστρεψαν σε ακόμα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ματσάκια στο Captain Tsubasa Vol. II: Super Striker. Ο τίτλος είναι βασισμένος στη θρυλική σειρά anime με θέμα το ποδόσφαιρο και όπως κι ο προκάτοχός του, είναι ένα football RPG. Ναι, καλά διαβάσατε, football RPG. Το sequel ουσιαστικά είναι μια ακριβής μεταφορά του πρώτου τίτλου με τη διαφορά ότι τα γραφικά είναι λίγο ανώτερα και η διάρκεια ακόμα μεγαλύτερη.

Αυτή τη φορά ο Tsubasa και οι συμπαίκτες του συμμετέχουν σε αγώνες ενάντια σε νέες αντίπαλες ομάδες. Η αλήθεια είναι ότι ο τίτλος της Tecmo συνεχίζει με στοιχεία από το anime και στη πορεία του θα διαπιστώσετε ότι έχει ομοιότητες με τις τελευταίες season του. Οι παίκτες του Sao Paolo είναι ακόμα οι ίδιοι αρχικά, αλλά στη πορεία θα αρχίσετε να βλέπετε νέα πρόσωπα. Κάθε φορά που ολοκληρώνετε ένα τουρνουά αλλάζετε ομάδα, πράγμα που αποτελεί μια πολύ καλή και ευχάριστη προσθήκη.

Ουσιαστικά, στο πρώτο τουρνουά έχετε τον έλεγχο του Tsubasa και της Sao Paolo. Στη συνέχεια, ελέγχετε την ομάδα Nankatsu η οποία συμμετέχει στο ιαπωνικό τουρνουά. Αφού ολοκληρώσετε κι αυτό, ξαναπαίρνετε τον έλεγχο της ομάδας του Tsubasa με τη διαφορά ότι η δυσκολία έχει ανέβει αρκετά. Στο τέλος μάλιστα αυτού του τουρνουά, αντιμετωπίζετε τους superstar του Ιαπωνικού πρωταθλήματος. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι για να τους κερδίσω πρέπει να έπαιξα το λιγότερο 20 ματσάκια και η νίκη μου επιτεύχθηκε με το ζόρι με μόλις ένα γκολ διαφορά! Μπαίνοντας στο τελευταίο τουρνουά, στο οποίο έχετε τον έλεγχο της εθνικής Ιαπωνίας (οι superstar που ανέφερα πιο πάνω), έχετε και τη προσθήκη του Tsubasa. Και αυτό είναι το καλύτερο σημείο του Captain Tsubasa Vol.II: Super Striker. Η ομάδα σας αποτελείται από τους καλύτερους μέσους, αμυντικούς, επιθετικούς και τερματοφύλακες που θα έκαναν σύγχρονους παίκτες όπως τους Messi, Ronaldo και Rooney να αρχίζουν να ψάχνουν για νέο επαγγελματικό προσανατολισμό!


Το gameplay του Captain Tsubasa Vol. II είναι απίστευτο και να φανταστείτε ότι η διάρκειά του είναι όσο ένα μέσο RPG. 

Ο χειρισμός είναι πολύ απλός. Με το σταυρό κατεύθυνσης κινείτε το χαρακτήρα σας και πατώντας το B εμφανίζετε το menu όπου στη συνέχεια επιλέγετε τι θα κάνετε. Αν ο παίκτης που ελέγχετε διαθέτει super moves, τότε κατά τη διάρκεια επιλογής ενός σουτ για παράδειγμα, σας εμφανίζεται η επιπλέον επιλογή για χρήση super-σουτ. Κάθε χαρακτήρας έχει αντοχή η οποία μειώνεται σταδιακά και ακόμα περισσότερο όταν χρησιμοποιείτε ειδικές κινήσεις. Αυτομάτως καταλαβαίνετε ότι δε μπορείτε να χρησιμοποιείτε συνέχεια ειδικές κινήσεις. Αν αδειάσει η αντοχή εντελώς, τότε μπορείτε να εκτελείτε μόνο πάσες οι οποίες μπορεί να μη πάνε ούτε καν στο συμπαίκτη σας. Και να θέλετε να κάνετε τάκλιν, ο αντίπαλος θα σας προσπεράσει σαν για πλάκα. Δεν υπάρχει επιλογή για save αλλά μη στεναχωριέστε, υπάρχουν τα passwords (τα πιο μεγάλα που έχω δει σε videogame για να πω και τη κακία μου) για αποθήκευση της προόδου σας. 

Τα γραφικά του Captain Tsubasa Vol. II είναι ανώτερα από τον προηγούμενο τίτλο. Οι χαρακτήρες είναι πολύ καλά σχεδιασμένοι και έχουν αυτό το “anime” χαρακτηριστικό πάνω τους. Οι κερκίδες είναι όμορφα σχεδιασμένες και το γρασίδι είναι πιο προσεγμένο. Δεν έχω δει ομορφότερα γραφικά στο Famicom, και χωρίς να θέλω να γίνομαι υπερβολικός, πιστεύω ότι είναι καλύτερα και από την εκδοχή του τίτλου στο Super Famicom!

Γενικά, η παρουσίαση του τίτλου είναι τόσο καλή που θα νιώσετε ότι βλέπετε επεισόδιο της σειράς με τη διαφορά ότι εσείς κάνετε το management της ομάδας. Τα cut-scenes είναι τόσο όμορφα που πραγματικά θα σας εντυπωσιάσουν. Οι super-moves είναι και αυτές με τη σειρά τους χάρμα οφθαλμών και ακόμα και οι πιο δύσπιστοι θα αναρωτηθούν πώς τα κατάφερε η Tecmo και έφτιαξε κάτι τόσο ποιοτικό στο Famicom.

Όσον αφορά τον ήχο, υπάρχουν λίγα themes τα οποία συνοδεύουν τη δράση. Ένα για κάθε ομάδα που ελέγχετε και ένα για τους αντιπάλους σας. Όταν κοντεύει να λήξει ο αγώνας η μουσική γίνεται αγχωτική για να σας κάνει να ιδρώνετε από την αγωνία σας. Τα εφέ είναι αρκετά προσεγμένα και συνοδεύουν άψογα τα τεκταινόμενα αλλά πραγματικά, εάν υπήρχε η δυνατότητα διαλόγου, θα μιλάγαμε για τέχνη! 


Άρα, το Captain Tsubasa Vol. II είναι καλό sequel; Και με το παραπάνω παρακαλώ! Οι developers αφαίρεσαν τα λάθη του original τίτλου και ξόδεψαν αρκετό χρόνο στη βελτίωση του οπτικού τομέα. Πραγματικά, δεν έχετε ξαναδεί κάτι τόσο εντυπωσιακό στην 8-bit era των videogames. Μόλις καταλάβετε γενικά την όλη νοοτροπία που διαθέτει ο τίτλος καθώς και το gameplay του, το οποίο αρχικά μπορεί και να σας μπερδέψει, θα το λατρέψετε. Είναι, για εμένα τουλάχιστον, ένα από τα καλύτερα games του Famicom. Αξίζει να το ψάξετε και να το δοκιμάσετε!


Το Captain Tsubasa Volume II: Super Striker αναπτύχθηκε και κυκλοφόρησε από τη Tecmo στις 20/7/1990 αποκλειστικά για το Famicom (Ιαπωνία). Ο τίτλος έφτασε πολύ αργότερα και σε άλλες χώρες όπως Αμερική, Γαλλία και Αγγλία (μέσω μεταφρασμένων hacks από fans) αλλά εκεί που σημείωσε τεράστια επιτυχία ήταν στις αραβικές χώρες καθώς το anime είχε τεράστιο fanbase. Ο τίτλος μεταφράστηκε σε Captain Majed (الكابتن ماجد‎) και όλοι οι χαρακτήρες και τα κείμενα ήταν στα αραβικά με τέλεια μετάφραση. Κι εμείς ακόμα παλεύουμε για ένα σωστό manual…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου