Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Need for Speed Underground 2


I feel the need, the need for speed
Νοέμβριος 2004. Βάσει λογικής, αν διαθέτει κάποιος αυτή τη περιβόητη ανάγκη για ταχύτητα, σίγουρα δεν αγοράζει ένα μικρομεσαίο αυτοκινητάκι, το οποίο, για να γίνει τέρας θα χρειαστεί να ξοδέψει όσο αν αγόραζε εξαρχής μια Lamborghini. Το Need for Speed Underground 2 μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε με ένα μέτριο όχημα και να το εξελίξουμε σε εκπληκτικό βαθμό, χωρίς ιδιαίτερο κόστος.


Η ιστορία μας ξεκινά, ναι καλά διαβάσατε, υπάρχει σενάριο και ταιριάζει γάντι! Καθώς οδηγείτε το Nissan Skyline GT-R στην Olympic City, λαμβάνετε ένα μήνυμα όπου ένας άγνωστος σας λέει να τον συναντήσετε για να μπείτε στην ομάδα του. Καθώς πηγαίνετε, σας καλεί μια αιθέρια ύπαρξη, η Samantha. Πριν αρχίσετε τα δικά σας, όχι δεν είναι αυτή από το Sex and the City. Πού το ξέρω εγώ αυτό; Εχμ, ναι και σας κάλεσε που λέτε η κοπέλα για να σας πει για ένα πάρτι όταν ξάφνου, ΜΠΑΜ! Σας διαλύει ένα μυστηριώδες μαύρο Hummer! Αυτό ήταν απλά ένα flashback. Στο παρόν, φτάνετε στο αεροδρόμιο του Bayview με κλειδιά για ένα Nissan 350Z που σας περιμένει απέξω. Αφού ξεκινήσετε λίγο gameplay το επιστρέφετε στη Rachel, όχι αυτή από Τα Φιλαράκια, και διαλέγετε ένα αυτοκίνητο δωρεάν καθώς δώσατε το Skyline για ανταλλακτικά. Στόχος σας πλέον είναι να γίνετε ο διαβόητος οδηγός που θα εκδικηθεί αυτόν που του διέλυσε το λατρεμένο του αυτοκινητάκι.


Τα modes Circuit, Sprint, Drag και Drift races –διαθέσιμα και στο multiplayer- είναι εδώ και πλέον έχετε μια πόλη στη διάθεσή σας για να εξερευνήσετε. Κάτι όμως που εμένα προσωπικά με ενόχλησε, καθώς το βρήκα κάπως κουραστικό, είναι ότι για ξεκινήσετε κάποιον αγώνα πρέπει να οδηγήσετε σε συγκεκριμένο σημείο της πόλης. Οι περισσότεροι αγώνες είναι marked στο in-game radar, αλλά μερικοί είναι κρυμμένοι και πρέπει να κάνετε αρκετές βόλτες για να τους εντοπίσετε. Επιπλέον, υπάρχουν και τα Underground Racing Leagues (URL), ένα set τουρνουά που διεξάγονται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Τυπικά αποτελούνται από ένα έως τρεις αγώνες με εσάς στο τιμόνι εναντίον 5 αντιπάλων. Ανάλογα τη θέση σας συγκεντρώνετε πόντους κλπ. Ακόμη, όταν βολτάρετε, μπορείτε να προκαλέσετε ή να σας προκαλέσουν τυχαίοι οδηγοί σε Outrun Races (Tokyo Highway Battle κανείς;). Νικητής είναι αυτός που πρέπει να προσπεράσει τον αντίπαλο κατά 300m. Για 100% completion πρέπει να κερδίσετε αρκετά outrun καθώς ξεκλειδώνουν διάφορα μοναδικά parts δωρεάν. Γενικά να θυμάστε το εξής: Όσο κερδίζετε έρχονται και τα παρακάτω.


 Έχουμε στη διάθεσή μας όλα εκείνα τα extras όπως αεροτομές, μπούκες και εισόδους αέρα. Οι ζάντες τριών διαστάσεων, προσφορά των μεγαλύτερων κατασκευαστών, είναι και πάλι εδώ. Στο σύνολό τους, οι δυνατότητες μετατροπής δεν ξεφεύγουν και πολύ από τα αναμενόμενα (καλύπτονται όλοι άλλωστε), με μόνη εξαίρεση αυτή της επιλογής μεταξύ εξελιγμένων ηχοσυστημάτων. (Διαβάζει κανένας κάγκουρας, ε;) Στο αμάξωμα μπορείτε να επέμβετε και με νέους, πιο εκκεντρικούς τρόπους. Για παράδειγμα, οι πόρτες. Θέλει κανείς μια gangsta αισθητική του 1940 στο αμάξι; Μπορείτε να βιδώσετε τις πόρτες στην αντίθετη πλευρά για να ανοίγουν ανάποδα. Lamborghini ακούω. Ψαλιδωτές πόρτες. Αμέ, κι αυτές εδώ. Μέχρι και στο HUD μπορείτε να επέμβετε και να αλλάξετε από το φόντο των κοντέρ, μέχρι τα χρώματα στις βελόνες. Οι αισθητικές επεμβάσεις επιτρέπουν κι εδώ τη χρήση της φαντασίας σας για να ξεχωρίζετε πραγματικά στην άσφαλτο. Όλα τα καινούρια parts μπορούν να βαφτούν και επιπλέον, σας δίνεται ξανά μια τεράστια γκάμα από stickers και έτοιμα paint kits. Με όλα αυτά, το Underground 2 σας δίνει μια αίσθηση ευθύνης -πού είσαι Peter Parker- απέναντι στο αυτοκίνητο σας (Mary Jane), αφού μετά από όλες τις μετατροπές, θα αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό αυτό που είστε ή αυτό που θέλετε να γίνετε οι ίδιοι. Προσοχή και μέτρο παιδιά. Πρέπει να έχετε και ένα πρόσωπο στους δρόμους.


Στο τομέα των μοντέλων που θα βρείτε -29 συνολικά- εντύπωση κάνουν τα τιτάνια αμερικάνικα επιβατικά όπως η Cadillac Escalade, το Hummer H2 και η Lincoln Navigator. Αυτοκίνητα που σίγουρα πετυχαίνετε στη Κηφισιά ή και στη Κατεχάκη. Εδώ γελάτε. Μπορεί να μη φτουράνε πολύ σε θέματα αγώνων και ταχύτητας, ιδιαίτερα στο Street X mode, όπου οι κλειστές συνεχείς στροφές δεν τα χωράνε καν, ή στο νέο dragster, όπου σε σχέση με τον original τίτλο έχετε τώρα το πλήρη έλεγχο του τιμονιού και δεν αλλάζετε απλά λωρίδες, όμως μια κατάμαυρη Escalade με ολόχρυσες ζάντες θα σας χαρίσει extra respect αν κοιμάται στο γκαράζ σας. Τα υπόλοιπα μοντέλα κυμαίνονται στα γνωστά Evo, Skyline και Impreza πλαίσια και είναι φυσικά καλοδεχούμενα γιατί δε νομίζω να χάλασαν ποτέ κανέναν. Τι να τα κάνεις όμως, όταν μπορείς να πάρεις το Golf-άκι και να κερνάς σκόνη τους πάντες…


Όλο το σκηνικό του NFS U2 διαδραματίζεται το βράδυ. Τα γραφικά είναι φανταστικά, οι φωτισμοί υπέροχοι και υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που διακρίνονται εύκολα. Το frame rate μου τα χάλασε λίγο (PlayStation 2 tested) καθώς το μηχάνημα δυσκολεύεται κάπως να ανταποκριθεί σε όλα αυτά. Έχουμε ένα πλούσιο soundtrack, μουσική από Snoop Dogg, Killing Joke και Fluke καθώς και πολλούς ακόμα καλλιτέχνες που καλύπτουν όλα τα γούστα. Οι μηχανές και τα λάστιχα που λιώνουν στην άσφαλτο είναι αρκετά προσεγμένα και οι διάλογοι πραγματοποιούνται από αξιόλογους ηθοποιούς. Έχει γίνει αρκετά καλή δουλειά καθώς υπάρχουν μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα, αλλάζετε μηχανή; Αλλάζει κι ο ήχος. Όσον αφορά το χειρισμό, η οδήγηση είναι εύκολη και υπάρχει αισθητή διαφορά από όχημα σε όχημα. Η ΑΙ είναι αρκετά επιθετική αλλά όχι απαγορευτική σε φάση “δεν περνάς κυρά Μαρία, δεν περνάς, δεν περνάς”.



Η πόλη δείχνει πραγματικά πανέμορφη, τα κρατήματα και τα γκάζια είναι εξίσου καλά αλλά η μαγεία παραμένει στις μετατροπές. Η πρόοδος από το προηγούμενο NFSU κάνει αυτό το τίτλο να ξεχωρίζει με διαφορά. Απαραίτητος τίτλος στους racing fans και γιατί όχι, και στους casual gamers.
11.000.000 κόπιες πουλήθηκαν στο κάτω κάτω…

To Need for Speed αναπτύχθηκε και κυκλοφόρησε από την Electonic Arts το 2004 για PC, Game Boy Advance, GameCube, PlayStation 2, Xbox, Nintendo DS καθώς και mobile phones.