Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Skullmonkeys


Ένα παράξενο, πλην εντυπωσιακό platformer, φτιαγμένο από 3D πλαστελίνη! WTF?!

Ο σατανικός Klogg κατάφερε να επιστρέψει στον πλανήτη Idznak, όπου κατοικούν τα άγρια πλάσματα Skullmonkeys, και κατάφερε να τα πείσει να κηρύξουν πόλεμο στον Neverhood, τον πλανήτη του ήρωά μας. Ο Jerry-o, το μοναδικό καλό Skullmonkey, στην προσπάθεια του να αποτρέψει την καταστροφή, καλεί γρήγορα τον Kleymen, τον πρωταγωνιστή μας, για να σώσει την κατάσταση.


Η εισαγωγή του παιχνιδιού είναι πολύ πρωτότυπη. Η όλη τεχνική του animation δεν βασίζεται σε σύγχρονες τεχνικές rendering, αλλά σε μια παλιότερη μέθοδο η οποία σχετίζεται με την πλαστελίνη. Το αποτέλεσμα; Θαυμάσιο. Εντάξει, δεν είναι δυνατό να αρέσει σε όλους, όμως σίγουρα αποδίδει μια πρωτότυπη αίσθηση ρεαλισμού, καθώς όλα είναι δουλεμένα -ή μάλλον πλασμένα- στο χέρι. Αυτό που μου άρεσε είναι ότι και οι χαρακτήρες παίρνουν ζωή κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Συνεπώς, το animation είναι πολύ καλό, σχεδόν άψογο.


Σε κάθε level σκοπός σας είναι να εξοντώσετε όλα τα Skullmonkeys που σας εμποδίζουν. Τα Skullmonkeys είναι πιθηκοειδή πλάσματα με κρανία αντί για κεφάλια (και μετά θεωρείται περίεργο εμένα, ένα robot που γράφει για retro games). Μερικά είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν και δεν θα σας γίνουν μεγάλος μπελάς, ενώ άλλα κουβαλάνε διάφορα αντικείμενα ή και ασπίδες που τα κάνουν άτρωτα για μερικά δευτερόλεπτα.


Όσον αφορά τη διάρκεια του τίτλου, στο Skullmonkeys υπάρχουν 100 επίπεδα διαρκούς δράσης με 2D προοπτική. Τα backgrounds είναι εντυπωσιακά, παρουσιάζοντας μεγάλη ποικιλία σε θέματα και καταφέρνουν να αποδώσουν με μεγάλη άνεση το κλίμα που αρμόζει στο τίτλο. Μόλις εξοικειωθείτε με όλα τα παράξενα στοιχεία του gameplay, όπως τα αλλόκοτα όπλα με τις περίεργες ονομασίες (π.χ.Phart Head) δεν θα συναντήσετε κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα.


Όμως, όπως όλα τα videogames άλλωστε, έτσι και το Skullmonkeys έχει τα αρνητικά σημεία του. To πιο σημαντικό είναι το χαμηλό επίπεδο δυσκολίας. Μόνο αν δεν έχετε καλά αντανακλαστικά χάνετε. Όταν συνηθίσετε το χειρισμό και μάθετε ορισμένες στρατηγικές, είναι απλώς θέμα χρόνου να το ολοκληρώσετε.


Ύστερα από μερικές ώρες, θα συνειδητοποιήσετε ότι έχετε περάσει με άνεση 20 levels! Όπως φαίνεται, οι developers υπολόγισαν τη συγκεκριμένη ευκολία, γι' αυτό και μεγάλωσαν τη διάρκειά του.

Παρ' όλα αυτά, το Skullmonkeys παραμένει ένα από τα λίγα εξαίσια platformers -μαζί με το Abe's Odyssey- που έχουν κυκλοφορήσει για το Playstation. Αν δεν το αγοράσετε, τουλάχιστον σιγουρευτείτε ότι του έχετε αφιερώσει ένα δεκάωρο κατ' ελάχιστο. Πιστέψτε με, αξίζει.

To Skullmonkeys είναι το sequel του adventure game, The Neverhood. O τίτλος αναπτύχθηκε από την The Neverhood Inc και κυκλοφόρησε στις 20/2/1998 από την Electronic Arts για το PlayStation.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου